Hardware wallet. Een Bitcoin is een digitale valuta en wordt ook wel een cryptocurrency genoemd. In feite is de Bitcoin zelfs de allereerste decentrale cryptocurrency ooit. Een cryptocurrency is dus eigenlijk een virtuele munt, waarmee op het internet betaald kan worden. Zo kun je onder andere ook onderling transacties verrichten met de Bitcoin, zonder dat daarbij een derde partij moet worden geraadpleegd, zoals Paypal of je bank. Wat een digitale valuta zo interessant maakt, is dat de waarde vrijwel dagelijks verandert. De Bitcoin koers, bijvoorbeeld, schommelt meestal elke dag wel met een paar procent. Maar hoe werkt Bitcoin nou eigenlijk? Bitcoin gebruikt een betaalnetwerk dat decentraal is en het idee heeft van een grootboek. Zo’n grootboek wordt een blockchain genoemd. Als je een digitale portemonnee hebt (oftewel een BC wallet), dan kunnen de transacties die je uitvoert vastgelegd worden op deze blockchain. Je kunt helemaal voor jezelf een volledige BC wallet installeren. Zo hoeven jouw gegevens dus niet opgeslagen te worden bij een bedrijf. In plaats daarvan kun je zelf je informatie inzien en beheren. Zo ben je altijd op de hoogte van je uitgaven en inkomsten. Een ideaal systeem dus.
De koers van de Bitcoin
Gedurende de afgelopen jaren is de koers van de Bitcoin enorm gestegen. Voor het jaar 2017 was de waarde van de Bitcoin bijvoorbeeld nog nooit hoger geweest dan zo’n 1.500 dollar. In januari 2017 was de Bitcoin nog maar 968 dollar waard. Maar inmiddels, in november en december, heeft de Bitcoin de grens van de 12.000 allang overtroffen. De Bitcoin is dus in iets minder dan elf maanden gegroeid met meer dan 1.000 procent. Maar hoe kan het dat de Bitcoin zoveel gegroeid is? Ten eerste is het logisch dat wanneer een valuta begint te groeien, dit snel kan escaleren. Wanneer de Bitcoin meer waard wordt, kan de volgende stap namelijk veel makkelijker gezet worden. Stel bijvoorbeeld dat de waarde van de Bitcoin groeit van 100 dollar naar 125 dollar. Dat is dus een groeipercentage van 25 procent. Maar wanneer de Bitcoin van 500 dolar naar 525 dollar groeit, is dat percentage nog maar 5 procent. Hoe meer de koers dus groeit, hoe sneller de groei doorgaat. Dit wordt ook wel een exponentiële groei genoemd.
Nieuwe beleggingsmogelijkheid
Een oorzaak van de enorme groei van de waarde van de Bitcoin kan een nieuwe feature van deze virtuele munt zijn. Er is afgelopen jaar namelijk een future op de Bitcoins gelanceerd. Dit maakt het mogelijk voor beleggers om te speculeren op de koers van de Bitcoin zonder dat ze ook daadwerkelijk Bitcoins moeten bezitten. En dat maakt de Bitcoin een ideale beleggingsmogelijkheid. Veel particulieren kiezen ervoor om in Bitcoins te gaan beleggen. Maar ook professionele beleggers vinden de Bitcoin interessant. Omdat de Bitcoin het afgelopen jaar al met meer dan 1.000 procent is gestegen, creëert dat vooral de vraag wat er in 2018 nog komen gaat. Hoewel sommige mensen denken dat de koers juist weer achteruit zal gaan, zijn er vele kenners die voorspellen dat de koers van de Bitcoin in 2018 juist nog veel verder zal stijgen. Er zijn zelfs kenners die beweren dat de koers zo de waarde van 40.000 dollar kan bereiken. En als je kijkt naar de groei van het afgelopen jaar, is er eigenlijk geen reden om dat niet te geloven.