Hypotheek

Ga je voor het eerst een hypotheek afsluiten? Gefeliciteerd! Het is een leuk maar ook ingewikkeld proces. Je moet hypotheekrente vergelijken, de juiste voorwaarden zien te vinden en de juiste hypotheekvorm kiezen. Het is niet heel gemakkelijk en precies daarom schakelen mensen vaak hulp in. 

Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende specialisten als het gaat om hulp bij het kopen van een huis:

  • een makelaar om je huis te vinden
  • een hypotheekadviseur om je hypotheekvoorwaarden te bepalen
  • een notaris om eventuele bijkomende zaken vast te leggen als je met een ander een huis koopt
Hypotheek

Hypotheekrente, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je een huis koopt, dan heb je alsnog vaste lasten net als wanneer je een huis huurt. Je koopt namelijk een huis op basis van een hypotheek. Dat wil zeggen dat je een deel van het geld leent van een bank of andere financiële instelling om het totale bedrag te kunnen betalen. De hypotheekrente is de rente die je betaalt over die lening. Dat zijn dus in feite je nieuwe vaste lasten. Je kunt het zien als huur, alleen ben je nu wel aan het investeren in je eigen woning in plaats van dat je het zomaar elke maand weggooit.

De laagste hypotheekrente

In principe wil je natuurlijk altijd een zo laag mogelijke hypotheekrente. Dit bepaalt immers je maandelijkse vaste lasten. Houd wel ook rekening met de rentevaste periode. Hoe langer deze is voor een laag bedrag, hoe beter.