We leren al tellen zodra we leren praten. Het is één van de eerste dingen die ons wordt aangeleerd. Er zijn zelfs liedjes voor gemaakt om dit proces nog makkelijker te laten gaan.  Cijfers zijn eigenlijk overal. Waarom is dat zo? Waarom maken we zoveel gebruik van cijfers en wat zijn de voordelen hiervan? Er zijn erg veel voordelen van het gebruik van cijfers. Om meer te leren over het nut van cijfers, en alle voordelen, moet je zeker even doorlezen.

Universeel gebruikt

Er wordt overal gebruik gemaakt van cijfers. Talen verschillen. Zelfs letters kunnen verschillen. Cijfers verschillen eigenlijk nooit. Iedereen, in ieder land, snapt dus wat er staat als iets wordt aangeduid met cijfers. Er wordt daarom ook wel eens gezegd dat wiskunde het makkelijkste vak is om op te pakken na een verhuizing naar een ander land. Het vak wiskunde zal namelijk niet verschillen, alleen de opgaven zullen een andere taal zijn geschreven. Een groot voordeel van cijfers is dus dat ze overal hetzelfde zijn. Het zou heel moeilijk worden om dingen aan te geven als we geen gebruik maakten van cijfers.

Waarvoor worden cijfers gebruikt?

Cijfers hebben oneindig veel doeleinden. We gebruiken ze als jaartallen, we rekenen er mee, het zijn de pincodes voor onze pinpas en we maken zelfs gebruik van lockers met cijferslot. Overal zijn cijfers te vinden dus. En dat maakt het zo makkelijk. Ook zijn er maar negen cijfers. Deze negen cijfers kunnen wel in elke mogelijke combinatie worden gebruikt. In vergelijking met een wachtwoord van letters voor een locker, zijn lockers met cijferslot toch een heel stuk makkelijker in gebruik.

Genoeg reden om cijfers te blijven gebruiken dus. Het zou heel moeilijk worden om ieder getal uit te moeten schrijven. Tweeduizendtwaalf leest toch best iets moeilijker dan 2012.

Herinneringen aan de middelbare school

Iedereen heeft wel zo zijn eigen herinneringen aan de middelbare school. Positieve herinneringen, negatieve herinneringen, maar ook herinneringen die voor bijna iedereen hetzelfde zijn. De middelbare schooltijd kan op allerlei manieren worden ervaren en herinnert, maar er zullen sowieso wat dingen zijn aan de middelbare school die moeilijk te vergeten zijn.

De kantine

Het eten in de schoolkantine zal niemand snel vergeten. Een tosti voor één euro. En wat was er een drama als de prijs met tien cent verhoogd werd. Of de vieze stukken pizza op vrijdag. Het eten was niet bepaald lekker en toch gaven we er maar al te graag ons geld aan uit. De aula was natuurlijk ook altijd chaos. Soms ging het zover dat de stoelen tijdelijk werden weggehaald en er zonder te zitten pauze gehouden moest worden. Niet heel fijn, maar ook niet heel erg na een hele dag zitten op een stoel. Er was in ieder geval altijd genoeg te zien in de pauze.